Projektni portfolio - BCRCD
Spusti se niz stranicu
Pretraži

BCRCD - Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva

BBŽ raspisala javne pozive za 22 mjere vrijedne 5 milijuna kuna

15. lipnja 2020.Kategorije: EU projekti
BBŽ raspisala javne pozive za 22 mjere vrijedne 5 milijuna kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je javne pozive bespovratne potpore namijenjene gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima za 22 mjere za koje je u proračunu osigurano 5 milijuna kuna, prenosi Bjelovar-info.

Jedan je to od vida pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, a po broju mjera i osiguranih sredstava Bjelovarsko-bilogorska županija smjestila se na sam vrh vezan uz bespovratne potpore, ne samo na području županije, već i šire. Sve mjere dogovorene su upravo s onima kojima su i namijenjene s Gospodarskom i Obrtničkom komorom te poljoprivrednim komorama kako bi unaprijedili, proširili i osigurali konkurentnost svog poslovanja.

MJERE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Sveobuhvatne mjere bespovratne potpore za poljoprivredne proizvođače u 2020. godini za koje je osigurano 4 milijuna kuna su:

-Kreditiranje stočarske proizvodnje za nabavu rasplodnih junica i grla za tov junadi, svinja, ovaca i koza

-Potpora biljne i voćarske proizvodnje – nabava i postavljanje plastenika i staklenika za povrtlarstvo

-Nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče u voćarstvu

-Podizanje trajnih nasada u voćarstvu te sadnju ljekovitog i aromatičnog bilja

-Nabava opreme za sustav navodnjavanja na OPG-u

-Potpora ekološkoj proizvodnji za troškove stručnoj kontroli i izdavanje potvrdnice u ekološkoj proizvodnji

-Potpora stočarskoj proizvodnji za nabavu nerastova i nazimica s ciljem unapređenja genetskog potencijala u svinjogojstvu na području Bjelovarsko-bilogorske županije

-Potpora za nabavu uzgojno valjanih ovnova

-Potpora za ulaganje u poboljšanje kvalitete mužnje i skladištenje mlijeka

-Potpora premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje

-Potpora obrazovanja poljoprivrednika

-Sufinanciranje razvojnih projekata  u  poljoprivredi za  izradu  dokumentacije  za potrebe natječaja iz Programa Ruralnog razvoja

-Potpore za pčelarstvo,  izgradnja  dogradnja  i  unutarnje  uređenje  prostora  za punjenje i skladištenje meda

-Analiza poljoprivrednog zemljišta

-Poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda

-Potpore za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta

MJERE ZA PODUZETNIKE I OBRTNIKE

Javni poziv za prijavu projekata za korištenje mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva u 2020. godini vrijedan milijun kuna obuhvaća:

-Sufinanciranje dokumentacije kod prijave gospodarstvenika na fondove Europske unije i nacionalne izvore

-Sufinanciranje dokumentacije kod prijave obrtnika na  fondove Europske unije i nacionalne izvore

-Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata

-Sufinanciranje nastupa na sajmovima

-Potpora novootvorenim  obrtima  koji  se  bave izradom  tradicijskih  proizvoda ili usluga

-Sufinanciranje uvođenje bike&bed standarda

Također, Bjelovarski-info prenosi kako je Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno obranila od koronavirusa i da je pred njom sada borba za očuvanje svakog radnog mjesta, a upravo županijske potpore idu u smjeru poticanja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

Bjelovarsko-bilogorska županija je ujedno i najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske s građevinskim investicijama koje dostižu pola milijarde kuna. Šansa je to za sve građevinare i srodne djelatnosti da dođu do posla, posebice sada kada je korona kriza zaustavila praktički sve privatne investicije i dobar dio javnih.

Župan Damir Bajs istaknu je kako je pokretanje gospodarstva prioritet a dokaz tome su investicijski ciklusi koji su se dodatno pojačali u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije posljednjih godina sve do korona krize bilježilo je trend rasta koji se očitovao u dvoznamenkastim brojkama bilo da je riječ o rastu zaposlenosti, padu nezaposlenosti, ulaganju u gospodarstvo, dobiti gospodarstva, porastu broja poduzetnika, ulaganja u dugotrajnu imovinu i drugo.

O cijeloj situaciji i javnim pozivima za pomoć gospodarstvu rekao je župan Damir Bajs.

– Ako govorimo o vremenu iza nas, tu moram naglasiti da je je vrijeme korona krize značilo borbu protiv pandemije te brigu za zdravlje naših sugrađana. Međutim, iako je zdravlje prioritetno ne treba zanemariti i druge efekte korona krize, a to je gospodarstvo. Stoga, Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom želi omogućiti našim gospodarstvenicima da se situacija normalizira i da se možemo vratiti u posao kao i prije. Prvi set mjera koje smo dogovorili vezan je uz investicije od gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar do obnove naših škola. Pred nama je raspisivanje natječaja za nastavak investicijskog ciklusa i računamo da će se na natječaje prijaviti gospodarstvenici s našeg područja. Uz navedeni set mjera, Županija kreće u raspisivanje novih Javnih poziva za 22 mjere koje će pomoći poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, rekao je župan i dodao da se radi o 16 mjera za poljoprivrednike te 6 za poduzetnike i obrtnike.

Župan je također naglasio da su sredstva za navedene mjere osigurana u Županijskom proračunu i da je sada najvažnije ulaganje u one koji su najugroženiji, a to je gospodarstvo.

Što se tiče županijskih mjera i situacije u kojoj su se našli obrtnici više je rekao  predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

-Obrtništvo naše županije lani je imalo iznimno dobru godinu s velikim porastom obrtnika i to zahvaljujući mjerama; državnim, županijskim i mjerama nekih Gradova. Mi ovoga trenutka imamo svega 10 obrta manje nego što smo imali na početku godine što mislimo da je dobro. Naravno, dolaze mnogi računi na naplatu koji možda nisu bili vidljivi odmah i trebat će nam svaka moguća potpora, naglasio je Grgić i nastavio o županijskim mjerama, istaknuvši posebno mjere iz prošlog paketa.

– U financijskom smislu najznačajnije su mjere iz prošlog paketa, a riječ je o energetskim projektima za građevinski sektor koji će sigurno našim građevincima, najmanje do kraja godine, a sigurno i tijekom proljeća iduće godine osiguravati poslove. Polako počinje biti važna i ona mjera za beskamatnim kreditiranjem, pokreću se poslovi i nedostaje sredstava za obrtni kapital. U ovih šest mjera koje se danas predstavljaju obrtnici vide svoj interes, bit će na raspolaganju velika sredstva iz europskih fondova, a projekti su skupi. Za većinu mojih kolega ovakva pomoć je dragocjena jer je vrlo teško, pogotovo u ovakvom trenutku, financirati projekte iz kojih bi onda iz europskih i domaćih fondova mogli dobiti novac, pojasnio je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

Članak preuzet s Bjelovarski-info.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Najnoviji komentari

 

OIB: 86970599788

BCRCD Račun: HR1423900011100339586

Hrvatska poštanska banka d.d., Jurišićeva 4, 10 000 Zagreb

© Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva / Sva prava pridržana.
Povratak na vrh
hrCroatian