Projektni portfolio - BCRCD
Spusti se niz stranicu
Pretraži

BCRCD - Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva

EU fondovi kao odgovor na pad gospodarstva uslijed COVID-a-19

13. svibnja 2020.Kategorije: EU projekti
EU fondovi kao odgovor na pad gospodarstva uslijed COVID-a-19

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavilo je dva paketa mjera za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa među kojima su i mjere vezane za korisnike EU fondova. Mjere su donesene kao oblik zašite i potpore korisnika EU fondova čime se još značajnije stavlja u fokus njihova ključna uloga kao generatora gospodarskoga rasta.

Navedeno potvrđuje i izjava resornog ministar koji naglašava sljedeće:

„EU projekti idu dalje, javne nabave za EU sredstva idu dalje, a svi zahtjevi za nadoknadu sredstava će se rješavati po primitku. Europski projekti imaju veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo pa njihovu dinamiku želimo zadržati.

Preraspodjelom sredstava u okviru naše omotnice za razdoblje 2014.-2020. Osigurano je 400 milijuna eura koje ćemo iskoristiti za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije COVID-19. Taj novac ćemo upotrijebiti za nabavu medicinske opreme, pomoć malom i srednjem poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta.

Osim toga kako bi se zaštitili korisnici EU fondova od posljedica pandemije koronavirusa produljeno je trajanje projekata za 90 dana bez dodatne administracije i ubrzana je isplata EU sredstava za dva mjeseca. Malim i srednjim poduzetnicima osigurano je 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite i 380 milijuna kuna za COVID – 19 zajmove. Sve to je dodatna potvrda da EU fondovi pomažu Hrvatskoj i da je mijenjaju nabolje“.

Uz navedeno, istaknuto je i kako će se javni pozivi za projekte sufinancirane sredstvima Europske unije objavljivati prema prioritetima i u skladu s okolnostima.  Također, sve javne nabave za već ugovorene/odobrene EU projekte raspisivat će se i provoditi prema dinamici novonastalih okolnosti. Uz to, svi zahtjevi za nadoknadama sredstava za europske projekte, podmirivat će se sukladno dospijeću tih potraživanja.

Preraspodjelom sredstava osigurana dodatna sredstva iz EU fondova

Preraspodjelom sredstava unutar operativnih programa iz ove financijske omotnice osigurano je 400 milijuna eura iz EU fondova za saniranje utjecaja COVID – 19 i to za:

– Nabavu medicinske opreme

– Kredite i financijske instrumente

– Mjere zadržavanja radnih mjesta putem HZZ-a

Preraspodjelama unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz ove omotnice osigurano je 300 milijuna eura za programe i financijske instrumente malih i srednjih poduzeća kao i za nabavu medicinske opreme za borbu protiv COVID –19.

U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, odnosno Europskog socijalnog fonda, preraspodjelom sredstava osigurano je 100 milijuna eura za mjere zadržavanja zaposlenosti pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Mjere podrške korisnicima EU fondova

U okviru prvog paketa mjera za pomoć gospodarstvu, usvojen je i niz mjera koje su namijenjene zaštiti korisnika europskih sredstava.

1.         Osigurano je produljenje trajanje projekata za 90 dana bez dodatne administracije

Bezuvjetno produljenje trajanja projekta i produžavanje povrata sredstava za 90 dana za sve projekte s rokom završetka ili rokom dospijeća povrata sredstava u ožujku, travnju i svibnju sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ova mjera korisnicima bespovratnih sredstava ne stavlja na teret nikakva dodatna administrativna opterećenja te se u svrhu njezine provedbe ne moraju poduzimati nikakve radnje.

2.         Osigurano ubrzanje isplata EU sredstava za dva mjeseca

Korisnicima bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz ubrzanu proceduru bit će isplaćeno 75% od potraživanih sredstava po svakom zahtjevu, a preostalih 25% nakon potvrde prihvatljivosti cjelokupnog potraživanog iznosa. Na ovaj način ubrzava se  dotok sredstava fondova EU prema korisnicima za 2 mjeseca, povećava njihova likvidnost i potiče nastavak provedbe projekata.

3.         Osigurano dodatnih 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite

Osigurana su dodatna sredstva u iznosu od 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite koje provodi HAMAG BICRO i to uz znatno povoljnije uvjete nego do sada.

4.         Osigurano 380 milijuna kuna za COVID -19 zajmove

Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 380 milijuna kuna za COVID-19 zajmove namijenjena malim i srednjim poduzetnicima za obrtna sredstva.

Hrvatska je u kontekstu likvidnosti državnog proračuna od Europske komisije dobila uplatu predujma za 2019. i 2020., u ožujku i travnju, u iznosu od 244,21 milijuna eura, a ta sredstva su iz hrvatske postojeće omotnice 2014. – 2020.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru postojeće alokacije za razdoblje 2014.- 2020. traži dodatne mogućnosti preraspodjele kohezijskih sredstava kako bi adekvatno odgovorili na novonastale izazove.

U razdoblju od 2013. godine do 31. ožujka 2020. ukupno je iz proračuna Europske unije u hrvatski državni proračun uplaćeno 49,53 milijardi kuna, dok je iz proračuna Republike Hrvatske u proračun EU uplaćeno 23,94 milijardi kuna što znači da u navedenom razdoblju razlika u korist proračuna Republike Hrvatske iznosi 25,58 milijardi kuna.

Ujedinjeni zahtjev zemalja članica EU – EU projekti potrebni u još većem opsegu

Očekivana uloga EU fondova kao pokretača posrnulog europskog gospodarstva prepoznata je od svih članica Europske unije te su iste tako zatražile, na razini Europske unije, dodatnu fleksibilnost raspodjele 37 milijardi eura kako bi se osigurala likvidnost financijskog sustava i osigurala sredstva za zdravstveni sustav, poduzetništvo i očuvanje radnih mjesta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Najnoviji komentari

 

OIB: 86970599788

BCRCD Račun: HR1423900011100339586

Hrvatska poštanska banka d.d., Jurišićeva 4, 10 000 Zagreb

© Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva / Sva prava pridržana.
Povratak na vrh
hrCroatian